Ervaringen van cursisten


­

Foto gemaakt door cursist Anne Kee    

Evaluatieformulier ingevuld door cursisten die de Basiscursus Fotografie bij Geluk in Beeld hebben gedaan.


WAAR BEN JE HET MEEST POSITIEF OVER?

Janke: Over heel veel! Alles wat ik geleerd heb, de lesmethode, de opdrachten, de locatie, de groep, de praktijkdag!

Nellie: Het leren kijken en de mogelijkheden die een camera biedt  t.o.v. mobieltje. De gezellige avonden, leerzaam maar ook genoeglijk daar boven in de kerk.

Elisa: Fijne lessen, waarbij goed wordt gekeken naar de cursisten. Je gaat pas verder als we het begrijpen. De opdrachten waren super. Ik ben weer heel enthousiast aan het fotograferen.

Astrid:  Dat er zoveel meer mogelijk is nu. Dat ik veel beter weet hoe mijn camera werkt en dat het nu een uitdaging is om mooie foto’s te maken ipv het vlakke automatische plaatje. Met veel plezier heb ik de basis cursus fotografie bij je gevolgd! Heel fijn om nu veel meer te weten van alle knopjes en instellingen op mn camera. Blijft wel een uitdaging om, nu de camera niet meer op de automatische stand staat, “het perfecte plaatje” te schieten. Als dat lukt is dat nu ook wel extra leuk.  

Maaike: De praktijkdag en de groep. Ik heb veel aan je cursus gehad! Ik merk elke keer dat het steeds beter gaat. Ook met de concertfotografie 🙂


MET WELKE INTENTIE BEN JE BEGONNEN AAN DE CURSUS FOTOGRAFIE?

Janke: Al jaren fotografeer ik met veel plezier, maar alleen met de automatische voorkeursknop. Ik heb wel eens iets opgezocht over de andere instellingen, maar dat kon ik niet echt toepassen. Na een spiegelreflex camera te hebben gekocht wilde ik meer weten over diafragma, sluitertijd, belichting en andere mogelijkheden van de camera.

Nellie: Door de enthousiaste reacties van vorige cursisten en voor het leren mooiere foto’s te maken voor mijn website.

Elisa: Ik wilde graag beter met mijn camera om kunnen gaan. Niet meer op de automatische stand fotograferen. Mooie foto’s van mijn kinderen kunnen nemen zonder dat ze bewogen zijn.

Astrid: Ging mij er vooral om de instellingen van de camera onder de knie te krijgen.

Maaike: Alle functies van mijn camera en niet meer op de automatische stand fotograferen.


WAT VOND JE VAN DE LOKATIE WAAR DE CURSUS GEGEVEN WERD?

Janke: Het was een fantastische en sfeervolle locatie. Onder de klokkentoren in een oude kamer zittend met de groep om een oude tafel, dat is een bijzondere manier van les krijgen. Genieten van de mogelijkheden die de kerk geeft voor het fotograferen en ondertussen de kerkklok horen luiden. Echt prachtig! 

Nellie: Heel geschikt.

Elisa: Prima! Goed bereikbaar. Leuk dat we in de kerk ook foto’s mochten maken.

Astrid: Prima!

Maaike: Ik vind het een mooie locatie en beneden (de kerk) zeer fotogeniek.


KUN JE IETS ZEGGEN OVER DE SFEER, DE SAMENSTELLING EN DE GROOTTE VAN DE GROEP?

Janke: De groepsgrootte was uitstekend, 5 personen en daardoor kreeg je tijdens de les voldoende ruimte om je eigen vraagstukken te kunnen behandelen. Het was een groep met allemaal enthousiaste en gemotiveerde mensen die veel meer van het fotograferen wilden leren weten. Het feit dat je in deze samenstelling ervaringen en elkaars werk kon delen maakt dat je echt veel en van elkaar leert.

Nellie: We hadden een hele leuke groep, onderling konden we het goed met elkaar vinden en van elkaar leren.

Elisa: Ik vond de groep prima. Fijne sfeer. Iedereen bekeek met belangstelling elkaars foto’s en liet elkaar in hun waarde.

Astrid: Gezellig en precies groot genoeg.

Maaike: Prima mooie kleine groep, voldoende aandacht. En een leuke groep die elkaar goed konden helpen.


WAT VOND JE VAN HET TEMPO EN DE HOEVEELHEID INFORMATIE PER LES?

Janke: Het tempo was prima. De hoeveelheid informatie per les ook. Iedere avond ging ik met een hoofd vol informatie en nieuwe ideeën weer naar huis!

Nellie: Ja, er kwam veel op ons af, maar dat maakt het gelijk zo leerzaam. Had geen idee dat er zoveel mogelijkheden op een toestel zitten.

Elisa: Precies goed. Fijn dat het per les over 1 onderdeel ging. Dit werd goed uitgelegd en de opdrachten sloten goed aan bij de les.

Astrid: Helemaal goed, de opdrachten voor thuis ook. Daar moet je ook wel even de tijd voor nemen.

Maaike: Tempo was prima en door het huiswerk kon ik het goed oefenen zodat het eigen werd.


HOE VOND JE DE UITLEG VAN DE TECHNIEK EN WERD DE LESSTOF VOLDOENDE HERHAALD OM HET GOED TE BEGRIJPEN? 

Janke: De uitleg was prima, goed ondersteund door beknopte informatie en beeldmateriaal. Door het meegeven van opdrachten kon het geleerde meteen in de praktijk toegepast worden. Door het bespreken en bekijken van de opdracht in de volgende les kon besproken worden wat goed en minder goed ging. Ook konden vragen en zaken waar je tegen aan liep beantwoord worden. Door elkaars foto’s te analyseren en te bekijken leerde je veel over compositie en instellingen van de camera.

Nellie: Je kon het goed uitleggen en door dat alles ook op papier werd meegegeven is het makkelijk nog even na te lezen. Het is echt een handleiding geworden.

Elisa: Prima.

Astrid: Prima uitleg, omdat de groep niet zo groot is ook voldoende ruimte voor herhaling en van elkaar leren.

Maaike: Ja prima.


HOE VOND JE DE VERHOUDING THEORIE EN PRAKTIJK TIJDENS DE LESSEN?

Janke: Prima verhouding!!

Nellie: Ook weer prima, kerkje leent zich er goed voor.

Elisa: Prima.

Astrid: Ook goed.

Maaike: Goede balans.


DE CURSUS WERD AFGESLOTEN MET EEN PRAKTIJKDAG. HOE HEB JE DEZE DAG ERVAREN?

Janke: Dit was niet alleen een heel gezellige maar ook heel leerzame dag. Door op stap te gaan met medecursisten en Rika kreeg je adviezen in de praktijk en kon je meteen bespreken waar je bij het fotograferen tegenaan liep. 
Fantastisch om de cursus op deze manier af te sluiten. Meteen wel het gevoel dat ik nog meer wil leren, dan op thema gericht! De basiskennis is er en die zal ik zelf me echt eigen moeten maken door mijn ‘vlieg-uren’ te maken. Verdieping op bv. Portretfotografie, natuur, architectuur, beweging zou ik heel graag nog willen.

Nellie: De praktijkmiddag was geweldig, de opdrachten zorgden ervoor dat alle facetten nogmaals terug kwamen. Heel leerzaam, maar ook ontspannen en gezellig.

Elisa: Heel leuk! Mooi dat we alles in de praktijk konden brengen. Goed dat we een lijst met opdrachten mee kregen. Ook fijn dat we ook weer iets nieuws uitgelegd kregen (zwart-wit). Ook de haven en Cinema Oostereiland waren fijne plekken.

Astrid: Die vond ik echt fantastisch ! Je neemt dan echt de tijd om te fotograferen en zo leer je ook weer nieuwe dingen. De praktijk ochtend vond ik een heerlijke afsluiting van de cursus, al wandelend en fotograferend bekijk je alles om je heen weer heel anders. heel ontspannend ook en zeker voor herhaling vatbaar. 

Maaike: Heel fijn om de geleerde stof in de praktijk te oefenen en het je eigen te maken. Ik vond het een leuke dag, voor herhaling vatbaar.

 

WAT HEB JE GELEERD? WELKE KENNIS HEB JE OPGEDAAN?

1 Ik begrijp wat voor effect sluitertijd en diafragma heeft op de foto. (effect van beweging en effect van scherptediepte) Ja

2 Ik weet nu hoe mijn camera werkt en hoe ik deze moet bedienen. Menustructuur is duidelijk. Ja

3 Voor de cursus stond camera op automatische stand. Vaak wel, ik had de andere standen wel al eens bekeken en geprobeerd, maar dat was niet blijven hangen.

4 Ik fotografeer nu niet meer op Auto stand maar kies bewust voor handmatige belichting met diafgramavoorkeur (A of AV) of Sluitertijdvoorkeur (S of TV) Ja

5 Ik maak nu een foto waarbij ik nadenk over compositie. Ja

6 Ik maak nu een foto waarbij ik mij bewust ben van omgevingslicht en het effect op de foto. Ja

7 Ik weet wat hard licht, zacht licht en diffuus licht is. En wat voor effect dat heeft op de foto. Ja

8 Ik kan een histogram lezen en beoordelen op belichting. Ja, maar doe dit niet vaak.

9 Ik weet wat ISO voor invloed heeft (op de sluitertijd). Ja

10 Ik weet hoe ik een foto moet onder of overbelichten / lichter of donkerder moet maken. (EV +/-) Ja

11 Ik kan meer uit mijn fotocamera halen dan voorheen. Ja

12 Ik weet hoe ik het beste gebruik kan maken van de scherpstelpunten (middenpunt en herkaderen of scherpstelpunt aanpassen) Ja

13 Ik weet hoe de drie verschillende autofocus programma’s werken en hoe ik die moet instellen (one shot / ai focus / ai servo) Ja

14 Ik begrijp hoe het belichtingstrio (ISO Diafragma sluitertijd ) met elkaar samenwerkt. Ja

15 Ik heb nu zelf de controle over de foto die ik maak. Ja

 

HEB JE NOG TIPS

Janke: Nee, alles was prima! 

Nellie: Nog meer foto’s op het grote scherm laten zien, door met zijn allen te kijken en elkaars mening te horen is zo leerzaam. Een praktijkmiddag of avond in combinatie met een opdracht lijkt mij leuk. Hoe je bv. bloemen / boeketten goed in beeld kunt brengen.

Elisa: Nee. Lekker zo door gaan.

Astrid: Om een aantal keer per jaar een fotowandeling te organiseren zoals we die zaterdag hebben gedaan.

Maaike: Ik zou het fijn vinden om herhalings workshops of een verdiepingsworkshop te doen.

 

In september  2018 starten er twee basiscursussen fotografie: Klik hier voor meer informatie over de fotocursus en startdata.

 

Foto’s gemaakt door cursisten:

Liesbeth:

Elisa:

2016-11-05-14-09-52

2016-10-29-10-49-04-2

Maaike:

Astrid:

praktijkochtend-fotocursus-056

Joost:

Ramona:

20161018_083

Anne Kee:

Tiffany:

dsci0177

Janke:

Karin:

Klik hier voor meer informatie over de twee basiscursussen die in september 2018 starten.

Wil je meedoen met de fotocursus schrijf je dan in via dit contactformulier of bel: 06-21658884

Copyright © Geluk in Beeld